maanantaina, heinäkuuta 14, 2008

lisää hengitystä

Olen viime aikoina opetellut hengittämään. Tietoisesti. Pari viikkoa takaperin sain huomautuksen kuinka käytän vain keuhkojen ylintä osaa, niinpä päivittäin treenaan saadakseni koko kapasiteetin käyttöön.

Hengityksen hallitseminen tuntuukin yllättävän vaikealta. Vaikka saan hengityksen rauhalliseksi hyvinkin nopeasti, saan myös tietoisesti sydämen sykkeen hidastumaan (testattu pulssimittarin kanssa), niin hengityksen ohjaaminen oikeaan paikkaan ei onnistu. Eilen tiedostin mistä tämä todennäköisesti johtuu. Hengityksenhän pitäisi tapahtua pallean voimalla, ja jotta pallea voi toimia, täytyy sen päästä laajenemaan. Mutta, kun vuosia on tolkutettu hyvästä ryhdistä, siitä kuinka vatsa tulee vetää sisään jotta näyttää mahdollisimman hoikalta ja suoraselkäiseltä.. Miten ihmeessä se pallea pääsee sitten laajenemaan kunnolla jos vatsalihakset on rutistettu tiiviisti littanaksi??? Eli on jälleen tehtävä valinta: haluanko näyttää mahdollisimman hyvältä, vai hengittää niin että koko kroppani saa happea..

Pilateksessa puhutaan lihaskorsetista, eli vatsan (ja selän) lihasten muodostamasta tukipisteestä. Tuon korsetin kurominen ei koskaan ole ollut ongelma, nyt on vain opittava löysäämään sitä hengityksen ajaksi..

Uskon että tämän asian tiedostaminen jo helpottaa oikean hengitystekniikan löytymiseen. Ja ennenkaikkea sen tiedostaminen miksi tuo kuristus on aikanaan muodostunut.. Jälleen asia josta voin hyvin päästää irti nyt kun sen tiedän.

Ei kommentteja: