tiistaina, elokuuta 26, 2008

tasavertaisuus

Viime aikoina olen kovin runsaasti pohdiskellut parisuhdetta (jep, olette huomanneet).. Tänään pohdiskelun kohteena oli parisuhteen tasavertaisuus. Sanotaan että onnellisimmillaan ihminen on tasavertaisen kumppanin keralla.. Sanotaan ja sanotaan, mutta onko se oikeasti niin?

Mitä on tasavertaisuus? Onko se sitä että kumpikin tienaa yhtä paljon ja maksaa oman osansa kuluista? Vai olisiko se ennemminkin niin että kumpikin huolehtii omasta osa-alueestaan ja tuo toisen elämään sen mitä toinen tarvitsee, kaipaa ja haluaa, riippumatta siitä kuinka sinänsä tasa-arvoisia puoliskot olisivat. Jos toinen haluaa valvoa, huolehtia ja ylläpitää toisen hyvinvointia, ja toinen haluaa antaa kaiken päätäntävallan toiselle osapuolelle, eikö tällainen pari olisi äärimmäisen tasavertainen? Tietysti olettamuksena on että kyseinen pari haluaa säilyttää valitsemansa "roolit". Jos jossakin vaiheessa tilanne heilahtaakin toisen kapinoimiseen siitä kuinka hänen aina pitää kantaa vastuu kaikesta tai toisen pettymykseen siitä kuinka hän ei koskaan saa päättää mistään, silloin onnellisuus voi olla kovinkin kaukana.

Eikö tasavertaisuus tarkoita siis juuri toisen tasapainotusta, sitä että puoliskot täydentävät toisiaan, antavat toiselle täydellisyyden tunteen ja tuntien samalla itse täydetyvänsä? Yhdeksi.

Ei kommentteja: