perjantaina, toukokuuta 13, 2005

Tuoksumuistoja

"..käsivoiteesi tuoksun tunsin jostain leijaileen.."
Niinhän siinä karjalaisen kappaleessakin lauletaan. Tuoksut ovat osa muistoja. Muistelisin joskus jostain lukeneeni että tuoksuilla on eräs kaikken vahvimpia muistoja palauttavista vaikutuksista. Tuoksuja on hyvin erilaisia (ihanko totta?? ). Toiset ovat niitä "yleisiä tuoksuja" jotka liittää vaikka tiettyyn vuodenaikaan tai paikkaan; mullan tuoksu keväällä luonnon herätessä, ukkossateen jälkeinen hiukan otsoonipitoinen tuoksu, sairaalan desinfioitu tuoksu.. Mutta sitten on näitä tuoksuja jotka herättävät tietyn muiston, nostavat esiin aina yhden ihmisen tai yhden tapahtuman.

Perjantai aamulla kävelin velodromilta pasilaan ja jonkin matkaa edelläni käveli keski-ikäinen nainen, saavuttaessani häntä tunsin "tutun tuoksun". Ohi kävellessä meinasin kysyäkin mikä hänen parfyyminsä oli, mutta ajattelin sitten ettei tuolla parfymin merkillä ollut mitään merkitystä, tuoksu kun liittyi jo kai parikymmentä vuotta sitten kuolleeseen naapurin rouvaan jota kutsuttiin Pikku-Mummoksi. Hän oli ihminen johon liittyy paljon lapsuuden muistoja, mm ensimmäinen kokemukseni homejuustosta (ei maistunut tuolloin vaan jouduin pinkomaan pihalle oksentamaan).

Vanhoissa taloissa on oma tuoksunsa, tietyt 50-60 luvun kerrostalot tuoksuvat samalle mille muistan isovanhempieni talon rapun tuoksuneen yläaste ja lukio aikoina. Omakotitaloissa on aivan omat tuoksunsa, vaihdellen niin ympäristön, rakennusmateriaalien kuin asukkaiden tapojen mukaan.. Tietyt noista tuoksuista ovat piirtyneet muistoihin niin vahvasti että tunteepa tuoksun missä tahansa se nostaa muistoja.

Joskus tulee myös näitä tuoksuja joista ei suoraan pysty sanomaan mihin yhteyteen tuoksu liittyy, mutta jostain syystä siitä tulee ajatus: "Tämä tuoksu pitäisi tunnistaa.."

Ei kommentteja: