sunnuntaina, kesäkuuta 05, 2005

Kaunis ihminen

Kauneus on katsojan silmissä sanotaan. Tottahan se on, mitä kukakin pitää kauniina, on sitten puhe esineistä, asioista tai ihmisistä. Lauantai-iltaani kulutin katsomalla pätkittäin kakkoselta tulleen leffan "Ystäväni Joe". Leffan loppuminuuteilla ilmoille heitettiin lauseet jotka meni suunnilleen näin:" Emme voi tuomita ihmistä sen perusteella miltä hän näyttää." ... "Vaikkei hän ole komea..." Ensimmäisen lauseen allekirjoitan 250%:sti. Useinhan ihmiset tuomitaan juuri sillä perusteella miltä ensi silmäys näyttää. Puhutaan vaikka varakkuudesta: "Tuolla ei ainakaan ole rahaa ostaa..." tai "tuo näyttää niin rikkaalta että..." Itse olen ainakin oppinut tässä vuosien mittaan, että kumma kyllä, usein juuri ne rähjäisimmän oloiset, rispaantuneisiin farkkuihin ja virttyneeseen t-paitaan pukeutuneet saattavat olla juuri niitä joilla täppää on enemmän kuin mitä tällainen tavallinen kadun tallaaja osaa edes ajatella. Heillä vain kun ei ole tarvetta korostaa asemaansa pukeutumisella.. tietysti sitten se tilannepukeutuminen on asia erikseen.. Tuo toinen lause Joen kauneudesta/komeudesta (leffassa oli myös biisi nimeltään beautyful joe) herätti varsinaiset ajatukset kauneuden käsitteestä. Voisin kuvitella että äitini toteamus Joesta olisi ollut: "ihan jees jos leikkaisi tuon karmean takatukan.." Itse kun olen aina viehättynyt juuri tuon oloisista miehistä. Tosin ehkä joe oli hiukan liian "pehmeä" omaan makuuni, kaipaisin aavistuksen lisää "kirveellä veistettävyyttä"..

Jos ajatellaan yleisiä kauneusihanteita (tai komeus) niin perinteiset miss ja mr finland ehdokkaat eivät "sytytä", johtuen ehkä ammatinvalinnastani mutta kaipaan jokaiseen ihmiseen persoonallisuutta, sitä jotain pientä 'virhettä' jota voi sitten piilottaa tai korostaa ja antaa ihmiselle näin enemmän sitä jotain.. Tuntuu että nuo perinteiset kiiltokuva-ihmiset jäävät vain kaksiulotteisiksi ilman sitä persoonaansa. Ymmärrän toki sen että mainostajille on parempi jos on "tusinakasvo" jota voi käyttää mainostamassa tänään shampoota, huomenna olutta ja ylihuomenna vauvan vaippoja. Tuollaiset kasvot kun ovat sitä johon jokainen helposti samaistuu, muistamatta kuitenkaan varsinaisesti enää hetken kuluttua miltä mainoksen henkilö olikaan näyttänyt..

Eilen poikkesin erään tuttavan kanssa kaisaniemen yleX-popissa. Pienen hiljaisen hetken jälkeen hän kysyi mitä mietin. Vastasin suoraan katselleeni erään tummahiuksisen naisen kauneutta. Tähän tuttavani kysyi mitä on kauneus?? Mietin hetken ja vastasin että kauneus on kaikille erillaista, että olen oppinut löytämään jokaisesta jonkin kauniin piirteen.. Tuttavani katsoi minua hiukan järkyttyneenä ja totesi: "sun kanssa on vaarallista liikkua, kun alat heti analysoida ihmisiä mitä niissä on hyvää ja kaunista, ja mitä pitäisi muuttaa.." Mutta ei, en halua muuttaa ihmisiä, haluan vain saada muutkin huomaamaan heissä ne kauniit piirteet joita itse olen löytänyt.

Ei kommentteja: