Herpes tulee ja tarttuu, oletko valmis?
Herpes (rokahtuma)
Sana tule kreikasta herpein, ryömiä. Herpes oli tunnettu jo muinaisen Babylonian ja Assyrian lääketieteessä.
Suomen terveydenhuoltojärjestelmässä sen sijaan on herpeksen kokoinen aukko. Herpes ei parane koskaan, kun se on kerran saanut! Se ei ole harmiton pikku tauti, kuten ihmisille halutaan uskotella. Kaikilla ihmisillä ei ole herpestartuntaa ja kaikki ne, joilla ei ole, eivät tosiaankaan sitä haluaisi saada. Älä koskaan riskeeraa toisen ihmisen terveyttä, varsinkaan kun työskentelet hoitoalalla!
Herpes genitalis (sukuelinherpes, sukuelinrokahtuma) on krooninen infektio, jonka aiheuttaa 2-tyypin herpes simplex virus (HSV-2) 80 % tapauksista, 20 % tapauksista on herpes simplex 1- tyypin aiheuttamia (HSV-1). Se tarttuu yleensä seksuaalisessa kontaktissa, kehon eritteiden (sylki, siemenneste, veri) tai haavaumien kautta. Tauti voi tarttua myös sormista, kosteista pyyhkeistä, pesulapuista, sauna lauteista, yleisistä pesutiloista. Se aiheuttaa kivuliaita rakkuloita iholle ja limakalvoille sekä miehillä että naisilla.
Oireet ilmestyvät 2-20 päivää tartunnasta. Ensimmäinen tartunta voi olla myös oireeton tai hyvin vakavaoireinen. Miehillä se saattaa aiheuttaa penikseen ja/tai kivespussiin haavaumia. Pieni ryhmä rakkuloita, joita ympäröi punoittava alue saattaa sijaita esinahassa, sen alla tai peräaukon ympäristössä. Rakkulat puhkeavat pinnallisiksi haavoiksi, jotka häviävät 5-7 päivässä tai sitten niihin voi tulla muita infektioita. (esim. muut sukupuolitaudit) Rakkulat ovat kivuliaita ja niihin voi liittyä polttavaa tunnetta, virtsausvaikeuksia, kuumetta, päänsärkyä, lihassärkyä, huonovointisuutta ja lymfasolmukkeiden turpoamista nivusissa. Selkä- ja vatsakivut liittyvät usein ensitartuntaan. Naisilla oireet voivat olla samanlaisia. Yhdyntä voi olla myös kivuliasta, samoin kävely. Naisilla rakkulat ilmestyvät usein ryppäinä kohdunkaulaan, emättimeen tai välilihaan. Sekä miehillä että naisilla rakkuloita voi olla myös muilla ihoalueilla kuten pakaroissa, nivusissa, reisissä tai pohkeissa. Emättimen rakkulat voivat olla limaisia harmaita haavaumia. Vaikka rakkulat ovat jo kadonneet, viruseritys jatkuu silti 2 viikon ajan. Mikäli rakkulat uusivat aina samaan kohtaan, iho saattaa surkastua ja myös arpimuodostus voi jäädä pysyväksi. Miehillä saattaa tulla myös virtsarakon kuroumia ja naisilla kohoaa riski kohdunkaulan syöpään ja kohdunkaulan epämuodostumiin. Myös naisilla virus voi levitä virtsarakkoon. Virus jää pesimään sensorisiin ja/tai autonomisiin ganglioihin ja vielä toistaiseksi länsimaisen lääketieteen lääkärit eivät tiedä millä se sieltä saa häädettyä.
Tauti todetaan laboratoriotesteillä, viljely- tai antigeeniosoitusmenetelmillä. Viljelynäyte on saatava laboratorioon 24 tunnin kuluessa. Vasta-ainetutkimuksella voidaan todeta HSV-1 ja HSV-2-vasta-ainepositiivisuus, mutta ei tartunnan sijaintipaikkaa. PCR-tekniikkaa käytetään tutkittaessa sikiön herpestilannetta. 25-40% suomalaisista kantaa HSV- 2:ta, pienelle osalla heistä tauti aiheuttaa oireita. Jos mies sairastaa herpestä, hän hyvin todennäköisesti (75% todennäköisyydellä) tartuttaa sen sukupuolikumppaniinsa. HSV-1 kantajia on yli 90% suomalaisista. Molempien virustyyppien kantajien määrä on noussut 70-luvulta lähtien 10-30 % vuosivauhtia Suomessa. Tarttiskos asialle tehdä jotain, ennenkuin lukema on 100%? Ja mitäs sitten aiotte tehdä?
Kun taudin kerran saa se on pysyvä ja se tarttuu kaikissa vaiheissa, myös silloin kun iholla ei näy rakkuloita. Taudilla on tapana uusia aika ajoin, toisilla hyvin tiheään (lähes viikoittain) ja toisilla harvemmin (muutaman kerran elämässä). Miehillä tauti uusii todennäköisemmin kuin naisilla. Kondomin käyttö on aina suotavaa ja seksistä on syytä pidättäytyä täysin silloin kun tauti on rakkulavaiheessa. Sillä kondomi ei välttämättä riitä suojaamaan, koska se ei peitä kaikkia vaarassa olevia kehonosia ja saattaa puhjeta. Suuseksistä on myös syytä luopua. Vältä kaikkea limakalvokosketusta ja kehon eritteiden koskettelua. Vältä sisähuuli- ja kielisuudelmia, kielen ja silmien koskettelua, sekä kaikkea koskettelua mikä voi levittää virusta käsien kautta.
Jos jommallakummalla tai molemmilla puolisoilla on sukuelinherpes, vaikkakin ei-aktiivisessa vaiheessa, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen kuin harkitaan lapsen hankkimista.
Synnytysikäisten naisten, joilla on genitaaliherpes on kerrottava taudista mikäli he tulevat raskaiksi. Jos se saadaan raskauden aikana, HSV-2 saattaa siirtyä istukan kautta sikiöön ja vastasyntyneeseen suorasta kontaktista infektoituneeseen kudokseen. Äidin raskaudenaikainen tartuntariski sikiöön on 50 %. Raskauden aikainen tartunta voi johtaa sikiön abortoitumiseen (keskenmeno), ennenaikaiseen synnytykseen, kohdun kasvun hidastumiseen, aivokalvontulehdukseen, aivokuumeeseen ja sikiön pään kehityshäiriöihin. Silmän alueen herpesvirusinfektiot saattavat johtaa sokeuteen. Raskaana olevalle naiselle, jolla on herpesvirus, tehdään yleensä keisarinleikkaus ja alateitse synnytystä ei suositella edellä luetelluista syistä johtuen lainkaan. Rakkuloiden peittäminen synnytyskanavassa ei ole riittävää suojelua syntyvälle lapselle!
Jokaisen herpes-viruksen kantajan on erittäin tärkeää tietää taudin luonnollinen kulku ja tarttuvuus, jotta hän pystyy vähentämään taudin tartuntariskin mahdollisimman pieneksi. Kun kaikki yhdyntämuodot, masturbointi ja suuseksi ovat vältettäviä asioita, on aika miettiä, mikä elämässä on tärkeämpää kuin seksi. Herpestartunnan saaneiden naisten on syytä käydä vuosittain kohdunkaulan irtosolututkimuksessa, jotta kohdunkaulan syövän hoito päästään aloittamaan ajoissa.
Asikloviriini suun kautta otettuna saa oireet osittain kuriin ja lyhentää herpes-jaksoja. Tämä lääke auttaa paranemisessa, mutta ei estä uusiutumista. Muut antiviraalit, kuten valasikloviriini, pensikloviriini ja framsikloviriini voivat hillitä reaktiota ja rakkuloiden laajuutta sekä kestoa. Nekään eivät paranna tautia. Mitä aikaisemmassa vaiheessa lääkityksen aloittaa sen lyhemmäksi jää sairausjakso, samoin kuin tartutusaika toisiin ihmisiin. Älä koskaan puristele herpes-rakkuloita.
Tämä herpestyyppi on yleisin sukupuolitauti 15-30 –vuotiaiden miesten keskuudessa. Naisilla tauti on toiseksi yleisin sukupuolitauti. Tartunnan saaneiden naisten määrä on myös kasvussa, samoin sikiöaikaisten tartuntojen määrä. Valitettavasti tämä tauti ei kuulu ilmoitettaviin tartuntatauteihin. Tarttiskos asialle tehdä jotain? Kerro aina kumppanille jos sinulla on tai on joskus ollut herpestartunta. Hän tekee päätöksen haluaako olla kanssasi vai ei.
Noin 3-12 päivää rakkuloiden ilmestymisen jälkeen, herpesvirus saattaa aiheuttaa komplikaatioita. Vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia. Aivokalvo (meninges) saattaa tulehtua, aiheuttaen oksentelua, päänsärkyä ja niskan jäykkyyttä. Selkäydin saattaa tulehtua, aiheuttaen jalkojen heikotusta. Lantion alueen hermot saattavat saada tartunnan, aiheuttaen kipua, ummetusta, virtsauskyvyttömyyttä ja miehillä impotenssia. Vaikkakin harvinaista, virus voi siitä huolimatta levitä verenkierron välityksellä ihoon, niveliin, maksaan tai keuhkoihin – erityisesti vastasyntyneillä ja henkilöillä, joilla on heikentynyt immuunipuolustus.
Riskitekijöitä ovat suojaamaton seksi ja suuri partnereiden lukumäärä, sekä terveydenhuoltohenkilökunnan nihkeys kertoa millaisesta taudista on oikeasti kysymys. Onko tarkoitus tartuttaa kaikki? Miksi?
Herpes gestationis (raskausrokahtuma)
Yleinen kutiseva rakkulainen ihottuma, joka ilmestyy raskauden toisella tai kolmannella puoliskolla tai synnytyksen jälkeen ja katoaa useita viikkoa synnytyksen jälkeen. Rakkuloiden on arveltu liittyvän ennenaikaiseen synnytykseen ja kohonneeseen sikiökuolleisuuteen. Niitä voi ilmetä, vaikka raskaus olisi onnistunut. Tällä taudilla ei ole mitään tekemistä herpes-viruksen kanssa. Taudin aiheuttavat epänormaalit vasta-aineet, jotka reagoivat kehon omiin kudoksiin.
Oireena on pieniä nesteen täyttämiä rakkuloita ja suurempia epäsäännöllisen muotoisia nesteen täyttämiä rakkoja. Tauti alkaa usein vatsan alueen iholta ja leviää sitten muualle. Joskus ihottuma muodostaa ympyrän, jossa rakkulat ovat ulkoreunalla. Yleensä se pahenee synnytyksen jälkeen ja katoaa muutaman viikon tai kuukauden jälkeen. Tauti uusii yleensä seuraavan raskauden aikana tai kun aloitetaan ehkäisypillereiden käyttö. Syntyneellä lapsella saattaa olla samanlaiset rakkulat iholla, yleensä ne katoavat muutaman viikon kuluessa ilman hoitoa.
Diagnoosi tehdään ihomuutoksista ja niissä läsnä olevista vasta-aineista.
Kutinaan käytetään kortikosteroideja.
Herpes menstrualis (kuukautisrokahtuma)
Herpes simplexin muoto, joka puhkeaa kuukautisten aikana. Sen laukaisee hormonitasapainon vaihtelut.
Herpes simplex (ihorokahtuma)
Infektio, jonka aiheuttaa herpes simplex virus (HSV). Se vaikuttaa iholla ja hermostossa ja aiheuttaa pieniä läpinäkyviä ärsyttäviä ja joskus kivuliaita nesteen täyttämiä rakkuloita iholle ja limakalvoille. Herpes simplex virus jaetaan kahteen tyyppiin: HSV-1 (oraali herpes, herpes labialis, yskänrokko, huulirokahtuma) infektio ilmenee kasvojen alueella, erityisesti suun ja nenän ympärillä, mutta tavataan myös muualla iholla ja silmissä. HSV-2 (herpes genitalis) infektio rajoittuu yleensä sukupuolielinten alueelle, mutta voi esiintyä myös suun alueella 10-15%:ssa tapauksista.
HSV-1 infektion oireita ovat polttava, kihelmöivä tai kutiava tuntemus huulten reunoissa tai nenässä 1-2 viikon kuluttua kontaktista sairastuneeseen henkilöön. Yleensä ensitartunta saadaan lapsuudessa, harvoin yli 20-vuotiaana. Tartunta tapahtuu suun eritteiden välityksellä. Useita tunteja myöhemmin nousee pieniä punaisia rakkuloita ärtyneelle alueelle; myöhemmin pieniä nesterakkuloita tai harvemmin rakkoja, joissa nestettä. Useat pienet rakkulat voivat yhdistyä isommiksi rakoiksi ja muodostaa haavaumia. Rakkulat kutisevat ja saattavat olla kivuliaita. Muihin oireisiin kuuluu lievä kuume ja kaulan imusolmukkeiden suureneminen. Viikon kuluttua ensioireista, ilmestyy ohut keltainen rupi. Kosteilla ihoalueilla tai vaikeimmissa tapauksissa rupien muodostus saattaa kestää kauemminkin. HSV-2 infektiot nuoruudessa liitetään lisääntyneeseen kohdunkaulansyövän riskiin aikuisena.
Diagnoosin teko tuntuu joskus olevan lääkäreille erityisen hankalaa ja tauti sekoitetaan allergisiin reaktioihin. Laboratoriotutkimuksissa löytyy yleensä herpesvirus. Diagnoosin tekoa helpottaa uusi tekniikka nimeltä polymeraasin ketjureaktio, jota käytetään herpes simplex-viruksen DNA:n tunnistamisen kehon kudoksesta tai nesteestä
Hoito on oireenmukaista. Ihoalueet pestään kevyesti saippualla ja vedellä, jotta vältettäisiin muiden infektioiden riski. Iho pidetään kuivana. Suuvedellä purskutellaan suunsisäisiä rakkuloita. Paikallisesti käytetään asikloviriini (Zovirax) tai pensikloviriini (Fenistil) -voidetta. Voiteen käyttö on aloitettava heti ensimerkeistä lähtien. Mikäli muita infektioita on, lisänä käytetään antibioottivoidetta. Suun kautta voidaan nauttia asikloviriiniä tai valasikloviriiniä. Tautiin ei ole parannuskeinoa. Asikloviriiniresistentit kannat ovat yleistymässä sekä pitkäaikainen käyttö kehittää virusten sietokykyä lääkkeelle. Olisikos hyvä hetki alkaa kertoa tilanteen vakavuudesta?
Kaikki herpesvirukset ovat erittäin tarttuvia. Henkilöiden, jotka joutuvat tekemisiin herpekseen sairastuneiden kanssa on pestävä kätensä tai jos hoitavat heitä, käytettävä ehdottomasti suojakäsineitä. Älä suutele henkilöä, jolla on herpesvirus. Ole erityisen varovainen lasten kanssa. Älä koskaan lainaa huulipunaasi tai huulirasvaasi toiselle tai toisilta. Älä koskaan kokeile huulipunaa kaupan testeristä huuliisi. Samoista mukeista ei saa juoda! Älä lainaa pyyhettäsi toiselle tai toisilta. Älä lainaa toisten hammasharjoja, äläkä lainaa omaasi muille, sama koskee hammastahnaa. Älä käytä samaa tyynyliinaa kuin muut perheenjäsenet. Älä jaa mitään intiimiä esinettäsi muiden kanssa. Herpesvirus pystyy elämään ihmisen ulkopuolella useita tunteja. Älä koskettele rakkulpota. Pese käsiäsi usein jos olet viruksen kantaja. Vältä silmien koskettelua. Piilolinssien käyttäjät muistakaa pestä kädet huolellisesti ennen kuin koskette linsseihin. Linssejä ei saa missään tapauksessa kostuttaa syljellä. Virus tarttuu myös suuseksissä. Jos kumppanisi ei kerro, kysy häneltä onko hänellä herpestartunta nyt tai ollut joskus. Kerro jos sinulla itselläsi on.
Kun virus on kerran saatu elimistöön, se pysyy latentissa tilassa hermojärjestelmän kudoksissa ja saattaa oikean ärsykkeen saadessaan taas aktivoitua. Tälläisiä ärsykkeitä ovat kuumetaudit, fyysinen tai psyykkinen stressi (lisääntynyt elimistön kortisoli-pitoisuus), auringonvalolle altistuminen, kylmyys, tietyt ruuat, puutteellinen ravitsemus, kylmyys, suun vammat, selkäydinvammat, veren rautapitoisuuden lasku (varsinkin naisilla), hammashoito, alkoholi, kahvi, tupakka tai lääkkeet. Usein kuitenkin laukaiseva ärsyke jää hämärän peittoon.
Heikentynyt immuunivaste (HIV, verensiirtopotilaat, solunsalpaajahoidossa olevat, syöpäpotilaat, luuydinsiirtopotilaat) lisää herpesviruksen uusiutumistiheyttä ja oireiden kestoa sekä voi tehdä taudista tappavan.
Aurinkosuoja-aineiden käyttö, sekä herkistävien tekijöiden poistaminen auttavat pitämään virusta latentissa tilassa.
Herpeksen lisätauteihin kuuluvat aivokuume (encephalitis), silmän herpesinfektio (herpes simplex keratitis, ocular herpes), ien-suutulehdus (gingivostomatitis), häpyemätintulehdus (vulvovaginitis).
AIDSia sairastavilla on riski saada lisätautina ruokatorven tulehdus (esophagitis), paksusuolentulehdus (colitis), keuhkonkuume (pneumonia) ja hermostollisia syndroomia.
Atooppista ekseemaa sairastavilla herpex simplex-virustartunta voi johtaa vakavaan ihosairauteen nimeltä eczema herpeticum (eruptio varicelliformis Kaposi). Herpesvirus leviää kuivassa atooppisessa ihossa nopeasti jo muutamassa tunnissa. Tautiin liittyy korkea kuume. Sairaalahoito.
Sairaalatyöntekijöillä on riski saada herpestartunta sormeensa ihohaavan välityksellä. Turvonnut, kipeä, punainen sormenpää on herpeksen aiheuttama sormiajos.
Vastasyntyneen herpesinfektio
Herpes simplex on erittäin vakava virusinfektio vauvalle, koska se vaikuttaa moniin tärkeisiin elimiin kuten aivoihin, maksaan ja keuhkoihin aiheuttaen pysyvän vamman tai kuoleman. Vauva voi saada infektion ennen tai jälkeen syntymänsä. Monet äidit eivät tiedä sairastavansa herpestä, koska heillä ei ole ollut oireita raskausaikana tai synnytyksen hetkellä.
Oireet tulevat ilmi yleensä vauvan elämän ensimmäisellä tai toisella viikolla, mutta voivat tulla esiin vasta neljännellä viikolla. Sairaus voi alkaa ihottumalla, jossa on pieniä nesteen täyttämiä rakkuloita, kuitenkin lähes puolella sairastuneista näitä ei ole. Jos hoitoa ei aloita vielä vakavampia oireita seuraa 7-10 päivän sisällä. Muihin oireisiin lukeutuu vaihteleva kuume, uneliaisuus tai kouristukset, huono lihasjänteys, hengitysvaikeudet, maksatulehdus tai verisuonten tukkeutuminen.
Taitava lääkäri tekee diagnoosi rakkuloiden perusteella, mutta koska niitä ei aina ole ja muut oireet eivät ole niin selkeitä on hyvä varmentaa diagnoosi laboratoriossa. Virus voidaan myös löytää virtsasta, silmäluomien pinnan eritteestä tai sieraimista, verinäytteestä tai aivo-selkäydinnesteestä otetusta näytteestä.
Ilman hoito 85 % vastasyntyneistä kuolee. Hoitoon päästyäänkin 30 % saa aivo- ja hermovaurioita, jotka eivät näy kun vasta 2-3 –vuotiaana. Jälkiseurauksena voi jäädä aivovammoja, kehityshäiriöitä ja muuta vammaisuutta.
Antiviraalien lääkkeiden kuten asikloviriinin antaminen suonensisäisesti vähentää kuolleisuutta 50 %:lla. Virus jää elimistöön loppuiäksi.
Vastasyntyneiden HSV-infektioista 60-70 % on HSV-2 –tyyppiä.
Herpes simplex encephalitis (aivokuume)
Mikäli virus pääsee verenkiertoon, seuraa kuolioita aiheuttava aivojen tulehdus, jonka aiheuttaja on herpes simplex virus (HSV-1). Se on yleinen aivokuumeen muoto ja muistuttaa muita virusten aiheuttamia aivokuumeita.
Toistuvat kouristuskohtaukset kuuluvat taudinkuvaan aikaisessa vaiheessa, kuten myös vakavat vertavuotavat kuoliot. Tartunnan saaneet aivoalueet käsittävät yleensä otsalohkon silmäalueet ja ohimolohkon alemmat keskialueet. Itämisaika on useita päiviä ja oireisiin kuuluu kuume, päänsärky, kouristukset, pahoinvointi, oksentelu, persoonallisuuden muutokset, niskajäykkyys, jänneheijastemuutokset, horros ja usein kooma. Kaikenikäiset ihmiset voivat sairastua, mutta pienet lapset ovat suurimmassa vaaravyöhykkeessä. Kuolleisuusluvut vaihtelevat, mutta myös hyvin pahasti sairaat voivat toipua täydellisesti. Yleensä koomavaiheesta ei parannuta ja alle 1-vuotiailla tila on hengenvaarallinen. 70% toipuu täysin, 20% jää lieviä vammoja ja 10% menehtyy. Pysyvät psyykkiset häiriöt, epileptiset kohtaukset ja monet muut oireet ovat tavallisia henkiin jääneillä.
Tauti todetaan aivojen tietokonetomografialla tai magneettikuvauksella, määrittelemällä vasta-aineet selkäydinnesteestä tai PCR-reaktiolla (Viruksen perintöaineksen osoitus geeniteknologian keinoin).
Hoitona asikloviriini.
Gingivostomatitis (ien-suutulehdus)
Aiheuttaja on herpes simplex-virus. Yleisoireita ovat kuume, pahoinvointi ja päänsärky. Myös kaulan imusolmukkeet saattavat turvota. Herpesrakkuloita on poskien limakalvoilla, huulessa ja kielessä. Rakkulat puhkeavat nopeasti ja jättävät jälkeensä haavauman. Ikenet punoittavat, turpoavat ja vuotavat verta. Suu on erittäin kipeä. Kuume alkaa laskea neljännen päivän jälkeen ja rakkulat hieman myöhemmin. Tavataan usein lapsilla ensitartunnan yhteydessä, on hyvin yleinen myös aikuisilla. Usein tartunta on lievä ja menee ohi oireetta. Joskus vanhemmat sekoittavat tartunnan hampaiden puhkeamiseen tai muuhun sairauteen.
Tyypillisimmin lapsi saa tartunnan aikuiselta, jolla on yskänrokko. Virus jää lapsen elimistöön pysyvästi ja aiheuttaa aina silloin tällöin oireita, yleensä yskänrokon.
Tämäkin tila voi olla hengenvaarallinen henkilöille, joiden immuunipuolustus on heikko.
Hoitona on oireiden lievittäminen tai vaikeissa tapauksissa asikloviriini.
Silmän herpesinfektio (herpes simplex keratitis, herpes simplex keratoconjunctivitis, ocular herpes)
Se aiheuttaa haavaumia silmän sarveiskalvolle. Se saattaa alkuvaiheessa muistuttaa mietoa bakteeri-infektiota, koska silmä on hieman aristava, vesistävä, punainen ja valoherkkä. Sarveiskalvon turpoaminen tekee näöstä sumean. Tämä infektio ei kuitenkaan parane antibiooteilla, vaan tila pahenee. Useimmiten infektio aiheuttaa vain pieniä muutoksia sarveiskalvoon ja menee ohi ilman hoitoa. Harvoin virus tunkeutuu sarveiskalvoon tuhoten sen pinnan. Infektio saattaa uusia tuhoten sarveiskalvoa lisää. Toistuva taudinkuva johtaa haavautumiin, pysyviin arpiin ja silmän tuntoherkkyyden katoamiseen. Virus voi aiheuttaa myös verisuonituksen lisääntymistä, näön heikkenemistä tai sokeuden.
Hoidoksi lääkäri määrää yleensä paikallisesti käytettävän silmävoiteen tai –liuoksen. Kuitenkaan ne eivät yleensä tepsi. Yleensä tarvitaan myös viruslääkitys suun kautta. Vaikeimmissa tapauksissa silmän sarveiskalvoa joudutaan poistamaan.
Häpyemätintulehdus (vulvovaginitis)
Herpes simplex-virus on yleisin syy sukupuolielinten haavaumiin.
Henkinen tuki on erittäin tärkeää, kun henkilö saa kuulla sairastuneensa herpes-virukseen ja tietää olevansa lopun elämänsä viruksen kantaja. Kun HSV-1 jää elimistöön se suosii kasvohermoja ja esiintyy siksi kasvojen alueella. Kun taas HSV-2 suosii lantionalueen hermoja. Siitä huolimatta kumpikin virus voi esiintyä myös toistensa ”alueilla”. Molemmat virukset voivat olla elimistössä yhtä aikaa. Suuseksin yleistyminen on lisännyt virusten leviämistä toistensa alueilla räjähdysmäisesti. Ensitartunta saadaan yleensä oireettomaksi itsensä tuntevalta henkilöltä.
Herpes-virustilanne maailmalla. Costa Ricassa ja Brasiliassa lähes jokaisella on herpes, Ruotsi on tilastossa kolmantena. Joka päivä satoja ruotsalaisia saa tartunnan. Heistä suurin osa ei tiedä olevansa tartunnan kantaja. Yhdysvalloissa 30-100%:lla väestöstä on HSV-1, esiintyvyys on suurin alemmissa sosiaaliryhmissä. Brittein saarilla herpes on naisten yleisin sukupuolitauti. Kaikkein vähiten virusta on Italiassa noin 5%.
Epäillään että virustaudit ovat syynä krooniseen väsymysoireyhtymään.
Muita herpesryhmän viruksia ovat: Epstein-Barrin virus (EB-virus), joka aiheuttaa korkeakuumeista mononukleoosia (rauhaskuume, pusutauti, suutelutauti). Se aiheuttaa myös kroonista väsymysoireyhtymää, Burkittin lymfoomaa (kasvainmuoto) ja nielusyöpää (epifarynksin syöpä). Sytomegalovirus (CMV), aiheuttaa harvoin oireita ensi-infektiossa. Kuumeilu, maksaoireet ja ohimenevä keltaisuus, sekä imurauhasten suureneminen ovat mahdollisia. Kun virus aktivoituu uudelleen se aiheuttaa vakavia infektioita kuten silmätulehdus (korioretiniitti), ruokatorven tulehdus (esofagiitti), keuhkokuume. Se aiheuttaa myös mononukleoosia. Sytomegalovirus voi tarttua äidistä sikiöön 10-20 % todennäköisyydellä. Herpesvirus 6 aiheuttaa lapsilla kolmipäiväkuumetta (Roseola infantum) ja vauvarokon (Exanthema subitum). Herpesvirus 7 saattaa aiheuttaa tauteja, joita tähän asti on pidetty autoimmuunitauteina. Herpesvirus 8 aiheuttaa kroonista väsymysoireyhtymää, luusyöpää ja Kaposin sarkoomaa AIDSiin sairastuneilla. Vesirokkovirus (Varicella zoster, VZV) aiheuttaa vyöruusun (herpes zoster), jolla on samantapaisia oireita kuin herpes simplex-viruksilla. Kaikilla näillä viruksilla on nukleiinihappona DNA. Niille on myös tunnusomaista että ne siirtyvät ensi-infektion jälkeen latenttiin (piilo-) muotoon. Viruksen nukleiinihappo varastoituu ihmissoluun proviruksena. Herpes simplex-virukset ja vesirokkovirus asettuu selkäytimen hermojuuren hermosoluihin, muut herpesvirukset asettuvat valkosoluihin. Kun olosuhteet tulevat virukselle suotuisiksi ne aktivoituvat ja aiheuttavat tulehduksen.
Muita herpeksen oireiden lievittämiseen kokeiltuja aineita ovat:
valkosipulikapselit
aspiriini 150 mg/päivä*
A-vitamiini 25 000 k.y/päivä kolmen päivän ajan, sitten 20 000 k.y päivässä 4 päivän ajan B-ryhmän vitamiinit 50 mg /päivä kahdesti päivässä kuukauden ajan
E-vitamiini 400 k.y./päivä infektion keston ajan ja kaksi viikkoa sen jälkeen
C-vitamiini 1-2 g/päivä 3 päivän ajan, sitten 500-1000 mg/päivä 4 päivän ajan, sitten 500 mg kerran tai kahdesti päivässä viikon ajan
sinkki*
bioflavoinoifit
kalsium 500 mg päivä kahdesti kuukauden ajan
magnesium 250 mg päivä kahdesti kuukauden ajan
seleeni 200 mikrogrammaa kahdesti päivässä kahden viikon ajan
L-lysiini* pitkäaikaisesti käytettynä.
MSM (metyylisulfonylimetaani) alun perin nivelkipujen hoitoon käytetty, mutta 500 mg kapseli kolmesti päivässä helpottaa myös herpes kipua.
Proteolyyttiset entsyymit (Wobenzym), joiden teho pitäisi olla asikloviriinin luokkaa ilman haittavaikutuksia.
Kateenkorva (Thymus), nautaeläimen kateenkorvauutte vähentää herpeksen uusiutumista ja voimakkuutta henkilöillä, joilla immuunipuolustus on heikko. Se lisää luonnollisten tappajasolujen aktiivisuutta ja interferonin tuotantoa.
Koska pysyvää parannusta ei lääketieteen piiristä löydy, voi ihan hyvin kokeilla vaikka seuraavia luontaishoitoja:
Akupunktio ja kiinalainen lääketiede
Syyt: Ulkoinen Tuuli-Kuuma tai Kostea-Kuuma maksassa ja sappirakossa, Yinin vajavuus sisäisen kuumuuden kanssa.
Hoito: Tuulen hajottaminen, Kuumuuden ja myrkyllisen aineksen poisto, tai Kosteuden poisto tai/ja Yinin ravitseminen.
Muinoin kiinalaisessa lääketieteessä on parannettu herpesviruksen aiheuttamia rakkuloita sitomalla sormet sitruunan sisään yöksi.
Kiinalainen ruokavaliohoito herpekseen. Toimiakseen sitä täytyy noudattaa vähintään 6 kuukautta. Hoitoon kuuluu keitos seuraavien kasvien juurista sarsaparilla (Smilax officinalis), voikukka (Taraxacum officinalis) ja katkerokasvi (Gentian officinalis). Kaikkia saman verran. Jos ulosteesta tulee löysää, käytetään vain sarsaparillaa. Infektion aikana voi kylpeä vahvassa mustassa teessä tunnin ajan. Hoidon aikana vältetään tupakkaa ja kahvia ja muita nautintoaineita, kaikkia makeutusaineita (steviaa eli sokerilehteä voi käyttää), kaikkia hedelmiä (myös tomaatteja), kaikkia pähkinöitä (erityisesti maapähkinöitä), ja öljypitoisia siemeniä, paitsi pellavansiemeniä ja sen kylmäpuristettua öljyä. Vältä myös seesamiöljyä, pieniä määriä oliiviöljyä voi käyttää. Spirulina-levää vältetään, mutta klorellaa voi syödä.
Kun kuusi kuukautta on kulunut ja jos herpesrakkulat eivät ole palanneet ainakaan 6 viikkoon, ruokavaliota voidaan laajentaa ottamalla mukaan hedelmiä, vuohenmaitotuotteita ja pieniä määriä muita eläinkunnan tuotteita.
Aromaterapia
Eukalyptus-, timjami-, ravensara-, santeli-, sininen sypressi-, oregano-, rosmariini-, mirha-, sitruuna-, bergamotti-, laventeli ja/tai geraniumöljyt laimennettuina pohjaöljyyn tai voiteeseen. 3 tippaa yhtä tai useampaa öljyä 1 tippa kutakin esim. avokadoöljyyn. Penslataan pumpulipuikolla hoitoalue.
Teepuuöljy* ilman laimennusta suoraan rakkulalle tai mieluummin ennen kuin edes rakkula nousee.
Sitruunamelissan* eteerinen öljy HSV-1 ja HSV-2 aiheuttamaan herpekseen.
Iisopin eteerisen öljyn on todettu tehoavan herpes simplex-virukseen.
Seuraavia yhdistelmiä pidetään hyvinä: sitruuna ja geranium tai eukalyptus ja bergamotti tai ruusuöljy ja sitruunamelissa.
Eteerisiä öljyjä käytetään ulkoisesti ja vain tipoittain.
Ayurveda
Vata: rakkulat ovat kuivia, kovia ja kipeitä. Kivua voi lievittää bergamotti, trifolia, teepuu, sitruuna, niaouli, kamomilla ja geranium öljyillä.
Pitta: rakkulat ovat kuumia, punaisia ja turvonneita. Kivua voi lievittää laventeli, neem, sininen kamomilla, Cistus canadensis, teepuu, siankärsämö ja ruusupuu.
Kapha: rakkuloiden erite on lähes valkoista ja ne eivät ole erityisen punaisia tai kipeitä. Apua antaa kajeputti, teepuu, salvia, eukalpytus, sitruuna ja niaouli.
Yleisimmin herpesrakkulat ovat pitta-tyyppiä. Hoitona voidaan käyttää tikta ghrita (katkera ghee) suoraan herpesalueelle. Aloe vera geeli on myös tehokasta. Myös voidaan käyttää ¼ tl kama dudhaa sekoitettua 1 tl kermaa. Levitetään hoidettavalle alueelle aamuin illoin. Sisäisesti 3 osaa neemiä, 1/8 osa kama dudhaa, 3 osaa maha sudarshania. Ota ½ tl seosta kolme kertaa päivässä, yhdessä 1 tl tikta ghritan kanssa jos sinulla on sitä, tai veden kera. Yöksi ota ½ tl triphalaa lämpimässä vedessä. Tämä rauhoittaa pittaa ja helpottaa herpestä.
Mehiläisvaha sopii kaikille tyypeille.
Homeopatia
Arsenicum Album henkilöille, joille herpes aiheuttaa polttavaa tunnetta, ja jotka aktivoituvat lämpimästä ja lämpimistä juomista. Levottomille henkilöille.
Hepar Sulphuris, kivuliaille ja herkille suun haavaumille, jotka aktivoituvat kymistä juomista ja kylmästä. Paleleville ja ärtyneille henkilöille.
Mercurius Solubilis tai Vivus kun ikenet vuotavat, kielellä on paksu kate, syljeneritys on voimakasta ja kuolaus sekä pahanhajuinen hengitys liittyvät herpekseen. Rakkuloita polttelee ja ne ovat pahimmillaan yöllä.
Natrum Muriaticum on erityisesti herpekseen, joka aktivoituu auringossa, kuumeesta tai emotionaalisesta stressistä. Rakkulat ovat lähellä huulia. Suupielet voivat olla rikki. Halu syödä suolaista ruokaa. Tätä hoitoa käytetään myös krooniseen genitaaliherpekseen. Henkilö on masennukseen taipuvainen ja välttelee aurinkoa.
Rhus Toxicodendron auttaa kipeisiin, turvonneisiin ja kutiaviin rakkuloihin, jotka polttelevat ja rikkoutuvat helposti. Henkilö on rauhaton. Kylmä ja kostea pahentaa oireita.
Sulphur sopii punoittaviin, tulehtuneisiin, kutiaviin ja poltteleviin herpesrakkoihin. Oireet helpottuvat kylmästä tai jääkylmistä juomista. Henkilöt, jotka tarvitsevat tätä parannuskeinoa ovat hyvin lämpimiä, ja heillä on kova halua juoda kylmiä juomia.
Käy pätevän homeopaatin vastaanotolla, jotta saat oikean annostuksen.
Ravitsemusterapia
Kokojyväruokavalio, jossa ei ole puhdistettuja viljatuotteita eikä sokeria lisänä hedelmiä, vihanneksia, maitoa ja jogurttia, jossa acidofilus-bakteereja* ja/tai Bifidobacterium bifidum.
Ruokavalio, jossa on runsaasti tuoretta kalaa, kanaa, kalkkunaa, juustoa, limanpapuja, kananmunaa, maalaisjuustoa, pavunituja (mungpavut, soijapavut), naudanlihaa, lammasta, sikaa, parsakaalia, perunoita ja katkarapuja.
Vältä ruokavaliossasi argiinia sisältäviä ruoka-aineita silloin kun herpesinfektio on alkamassa. Muutoin niiden käyttöä ei tarvitse välttää. Kuten pähkinöitä (hassel-, para-, maa-, saksan-, pistaasi-, pekaani-, matelit), kaakao, suklaa, kola-juomat, olut, gelatiini, rusinat, kokojyvävehnätuotteet, maapähkinävoi, seesaminsiemenet, cashewpähkinät, johanneksenleipäpuunjauhe (karob), tattari, kahviherneet, luonnonriisi (ruskea riisi), kaurapuuro, rusinat ja auringonkukan siemenet. Argiini toimii herpesviruksen ravintona.
Happopitoiset ruuat kuten greippi, tomaatit, appelsiini ja muut sitrushedelmät voivat ärsyttää herpesrakkuloita ja niitä olisikin syytä välttää infektion aikana.
Muista juoda riittävästi vettä, että kuona-aineet jotka kuormittavat immuunipuolustusta poistuisivat.
Yrttilääkintä
Kehäkukkavoidetta nopeuttaa rakkuloiden paranemista. Kehäkukkauute (10%) 2-3 tippaa rokahtumalle.
Hamamelis* (taikapähkinä)tinktuuralla hautominen.
Kihelmöinnin alkaessa sivele iholle sitruunamehua, sitruunamelissaa, inkiväärimehua tai tuoretta valkosipulia.
Oliivinlehtiuutekapseli avataan ja levitetään rakkuloille 1-2 kertaa päivässä. Tarkista että kapseleissa on vähintään 20% oleuropeiiniä. Kapseleita käytetään myös sisäisesti 500mg 5 kertaa päivässä kolmen viikon ajan. Sen jälkeen pakkauksen ohjeen mukaan.
Neilikkauutetta, piparminttuöljyä ja neilikkahaudeöljyä hoidettavalle alueelle.
Kylmä teepussi (hyvin vahvaa mustaa teetä) voi auttaa supistamaan haavaumaa.
Mirha tinktuura 10 kertaa päivässä.
Auringonhattu-uute (Echinacea purpurea) kapselit 300 mg:n kapseli neljä kertaa päivässä vahvistaa immuunijärjestelmää.
Penslaus valkosipuliöljyllä. Tehdään pusertamalla valkosipulia oliiviöljyyn.
Kversetiini* 1000 mg/ päivä vahvistaa myös immuunijärjestelmää.
Viinietikka on hapanta, ja virukset eivät pidä happamasta ympäristöstä.
Reishi-sienet sisältävät luonnon virusvastaisia aineita. Ne vähentävät infektion voimakkuutta ja kestoa.
Siperian ginseng on adaptogeeninen yrtti ja se vahvistaa immuunijärjestelmää.
Sitruunamelissaa* voidaan käyttää voiteena ja teenä. Valmista tee laittamalla kuppiin 2-3 tl kuivattua sitruunamelissanlehteä ja kaada päälle puoli kuppia kiehuvaa vettä. anna hautua 20-30 minuuttia, siivilöi lehdet ja anna jäähtyä. Taputtele rokahtumaan 3-4 kertaa päivässä.
Mäkikuisma* ehkäisee virusten lisääntymistä.
Pujo* (Artemisia vulgaris) toimi tutkimuksessa.
Ukon tulikukka* (Verbascum thapsus) toimi tutkimuksessa.
Isohirvenjuurta on käytetty herpeksen hoitoon.
Lakritsanjuuri (Glycyrrhiza glabra) sisältää glykyrretiinihappoa, joka on erityisen tehokas viruksia vastaan, sekä genitaali- että huuliherpekseen. Käytetään paikallisesti voiteena neljä kertaa päivässä. Sitä voidaan käyttää myös sisäisesti teenä.
Dong quai (Angelica polymorpha var. sinensis) on Kiinassa, Japanissa ja Koreassa kasvava kasvi, jota on käytetty herpesinfektioiden hoitoon.
Mahoniaa (Mahonia aquifolium), jota kasvaa Yhdysvalloissa, on käytetty herpeksen hoitoon.
Lomatiumin juuri (Lomatium dissectum) 500 mg neljästi päivässä. Vahvistaa immuunijärjestelmää ja vastustaa virusta.
Propolis (25%) eli mehiläisten kittivaha on todettu tutkimuksessa vastustavan HSV-1 ja HSV-2 infektioita. Käytetään neljä kertaa päivässä
Intiaanien konstit
Eurooppalaiset toivat mukanaan uudelle mantereelle paljon tauteja. Sittemmin matkustelun myötä herpeksestä on tullut maailmanlaajuinen ongelma.
Monet kasvilääkkeet Atlantin toiselta puolelta ovat peräisin intiaanien tietovarastoista. Sagrada eli Pushin paatsama (Rhamnus purshiana) on lupaava aine herpeksen tukihoidossa. Kolme kupillista päivässä teenä, silloin kun haavaumat ovat akuutit, myös haavoja voi kylvettää teessä.
Isotakiainen (Artctium lappa) on Suomessakin kasvava rohtokasvi. Kasvin juuresta valmistettua teetä käytetään herpeksen hoidossa kompressina iholla useita kertoja päivässä.
Voikukka (Taraxacum officinale) kasvaa kaikkialla maapallolla ja sitä voidaan käyttää myös herpeksen ehkäisyyn. Voikukka tukee immuunipuolustusta.
Hydrastis, Hydrastiksenjuuri (Hydrastis canadensis) on oudompi kasvi meillä, mutta sitä voi nähdä joskus koristekasvina. Sitä käytetään suuvetenä ja huuhteluna herpes simplexin hoitoon. Voidaan käyttää myös jauheena tai pastana 3-4 kertaa päivässä kolmen päivän ajan rakkuloilla.
Sassafras (Sassafras albidum) on puu. Sen juuria ja kuorta käytetään teeksi herpes simplex-infektion hoitoon. Kaksi kuppia sassafras teetä päivittäin nopeuttaa paranemista.
Kokonaisvaltainen hoito
Pidä päiväkirjaa ja selvitä mikä saa sairauden puhkeamaan juuri sinulla. Kun olet sen saanut selville vältä tätä laukaisevaa tekijää tai tekijöitä.
Immuunijärjestelmän kunnossapitäminen terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla, stressinhallintatekniikoilla (meditointi), hypnoosilla, joogalla, visualisoimalla ja rentoutumalla.
Lämmin suolahaude (1 tl suolaa ½ litraan vettä) tai suolakylpy, jos vaiva on alapäässä. Kuivaa alue hiustenkuivaajalla miedolla lämmöllä.
Jääkääre tykyttävään kipuun 3 krt päivässä 10 minuutin ajan.
Puuvillaiset ja väljät alusvaatteet. Silkkiset väljät alusvaatteet voivat tuntua paremmilta, mutta joudut heittämään niitä usein pois, koska silkki ei kestä pesu korkeissa lämpötiloissa. Älä käytä keinokuituisia alusvaatteita. Tarkista että haarakiila on puuvillaa. Vältä sukkahousuja tai puristavia vaatteita.
Älä koskaan käytä kortisonivoidetta, koska se häiritsee kehon omia puolustusmekanismeja ja edistää herpesviruksen lisääntymistä.
Virtsaaminen voi olla kivuliasta. Joskus alapesusuihkulla suihkuttaminen virtsaamisen aikana vähentää kirvelyä.
Mikäli käytät rakkuloilla tai haavoilla voidetta levitä voide aina puhtaalla pumpulipuikolla ja polta puikko jokaisen käytön jälkeen. Älä koskaan levitä voiteita sormin, siirrät virukset voideastiaan ja sieltä ne tartunnat taas lähtevät leviämään.
Vaihda hammasharja riittävän usein. Pidä se kuivassa paikassa, erossa muiden hammasharjoista. Tämä voi tarkoittaa että se ei ole edes vessassa tai kylpyhuoneessa. Osta vain pieniä tuubeja hammastahnaa. Aina kun virus aktivoituu, joudut heittämään tuubin pois. Kun rakkulat ja haavat ovat umpeutuneet vaihda hammasharja ja uusi tahnatuubi. Jotkut asiantuntijat suosittelevat että hammastahna ja –harja vaihdetaan uuteen kolme kertaa herpesinfektion aikana, ensimmäisen kerran silloin kun huulessa tuntuu pistelyä, toisen kerran kun rakkulat puhkeavat ja kolmannen kerran kun rakkulat ovat hävinneet.
Käytä aurinkosuojakertoimella 15 tai korkeampi varustettua huulivoidetta.
Peitä kuivalla sinkkipastalla (ei sinkkisalvalla!). Puuteroi alue Heilerde-jauheella (lääkesavea).
Visualisointi
Kuvittele että rokahtumaan osuu rauhoittava valo ja että parannat sitä sisältäpäin itse. Tee harjoitusta 5 min kaksi kertaa päivässä, kunnes rokahtuma paranee.
Musiikkiterapia
Rentouttavan musiikin kuuntelu 20-30 min joka päivä. Sulje silmäsi ja hengitä rauhallisesti. Voit käyttää myös kuulokkeita, jotka sulkevat ulkopuolisen metelin pois. Kuuntele erityisen tarkkaan kappaleiden largo-vaihe. Suositeltavia säveltäjiä: Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel ja Georg Johann Telemann.
Äänen parantava voima
HSV-1 :Toisen käden sormi osoittaa rakkulakohtaa, toinen käsi on vatsan päällä. Laula: iii-wuu-jiu. Visualisoi: kirkas kultainen tai valkoinen valo, joka säteilee hoidettavasta alueesta vatsan kautta ja takaisin alavatsaan.
HSV-2: Toinen käsi vatsalla toinen alavatsalla. Laula: wuu-jiu. Visualisoi: kirkas kultainen tai valkoinen valo, joka säteilee hoidettavasta alueesta vatsan kautta ja takaisin alavatsaan.
Ruumiin ja sielun yhteys
Jännittyneet, masentuneet, vihamieliset ja helposti kiivastuvat henkilöt sairastavat hyvin todennäköisesti herpekseen uudelleen ja uudelleen. Nämä ominaisuudet heikentävät elimistön immuunijärjestelmää.
Herpeksellä voi olla myös sanoma sinulle. Kuuntele kehoasi. Yleensä herpeksen puhkeaminen liittyy jotenkin suhteeseen, joka aiheuttaa stressiä ja konflikteja. Herpes pysäyttää rakkaussuhteen. Herpes-infektio suunseudulla tai sukuelimissä kertoo että haluat lopettaa sen mitä olet suhteessa tekemässä, koska herpes tarkoittaa että kukaan ei pääse lähellesi. Tätä samaa voi soveltaa työelämän ihmissuhteisiin tai talousvaikeuksiin, onnistumis- ja suorituspaineisiin. Haluat vetäytyä.
Jos sinulla on herpes, mukana on yleensä kipeitä, surullisia ja satutetuksi tulemisen tunteita, jotka täytyy vapauttaa:
Satuttaako joku sinua?
Onko suhde rakkaudeton, pelkästään seksiin perustuva?
Tekeekö rakkaussuhde sinut pelokkaaksi?
Pyydetäänkö sinua siirtymään intiimivaiheeseen liian pian?
Onko sinun vaikea kommunikoida suhteessa?
Onko sinun vaikea täyttää yhteiskunnan seksuaaliset normit? Ovatko ne ristiriidassa omien normiesi kanssa?
Uusia mahdollisia ajatuskuvioita: Ajattelen ja puhun ainoastaan rakkauden sanoja. Minulla on rauha elämässäni.
Syyllisyys voidaan myös yhdistää herpekseen, ehkäpä syyllisyys aikaisemmasta seksuaalisesta aktiivisuudesta, tai usko siihen että olet jotenkin paha tai likainen ja että tarvitset rangaistuksen. Yleinen häpeä. Jumalan rangaistuksen pelko. Huono suhde sukupuolielimiin.
Muistuttaako joku tai jokin sinua aikaisemmasta syyllisyydestä tai häpeällisestä käytöksestä?
Uusia mahdollisia ajatuskuvioita: Jumalakäsitteen uudistaminen. Olen normaali ja luonnollinen. Olen sinut itseni kanssa. Olen ihana.
Sielun voimaa
”Rakas herpeksen sielu, mieli ja ruumis, minä rakastan teitä. Teillä on voima parantaa itsenne. Rakas käsieni ja valon sielu, mieli ja ruumis, rakastan teitä kaikkia. Teillä on voima parantaa minut. Tehkää hyvää työtä. Kiitos. Kiitos. Kiitos.” Tämän ”loitsun” voi sanoa aina kun hoitaa herpestään.
Hieman oudompia hoitoja
Risiiniöljyhaude vatsan päälle. Kaada lasillinen risiiniöljyä flanellikankaalle. Aseta kangas vatsallesi ja peitä muovilla. Laita muovin päälle lämpötyyny. Säädä lämpö miellyttäväksi. Anna olla paikoillaan tunnin verran. Toista tämä hoito kerran päivässä kuukauden ajan. Sen jälkeen kolmesti viikossa. Jos herpes puhkeaa tihennä hoitoja.
Hulda Clark on sitä mieltä että taajuus 293-345 KHz tehoaa HSV-1 infektioon ja taajuus 360-355 KHz HSV-2 infektioon. Hoitoon voidaan käyttää zapperia tai taajuusgeneraattoria.
Herpesvirusrokote on ollut kehitteillä molempiin herpestyyppeihin , HSV-1 ja HSV-2. Toistaiseksi kokeilut eivät ole olleet oikein onnistuneita.
Voiko herpekselle kehittää vastustuskyvyn? Niinpä, voiko viruksille kehittää vastustuskyvyn. Molemmat HSV-1 ja HSV-2 tyyppiset herpesinfektiot laantuvat 50. ikävuoden jälkeen. Joko virus kuolee 50-vuotiaana tai sitten sille kehitetään vastustuskyky tai hormonitoiminta laantuu siihen mennessä sen verran että herpes lakkaa esiintymästä.
Acidofilus-bakteerit* Tutkimukset ovat osoittaneet että jogurtissa olevat acidofilus-bakteerit todella estävät virusten kasvua. Lactobacillus acidophilusta on saatavana myös kapseleissa, joita otetaan 3 kapselia päivässä. Kapselit säilytetään jääkaapissa. Tarkista että bakteerikanta on elävä.
Aspiriini* Annals of Internal Medicine julkaisi tutkimuksen, jossa on todettu kahden 75 mg:n aspiriinitabletin ottamisen lyhentäneen herpes-infekion kestoaikaa 50%:lla.
Hamamelis* on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi HSV-1 virusinfektioon.
Kversetiinin* on Journal of Medical Virology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan todettu nopeuttavan herpesrakkuloiden paranemista.
L-lysiini* tutkimuksissa on todettu että L-lysiinin käyttö 3000 mg päivässä siihen asti kunnes herpeshaava katoaa estää viruksen kopioitumista. Lysiiniä voi käyttää myös estolääkityksenä 500 mg/päivä. Osa tutkijoista varoittaa lysiinin päivittäisen käytön aiheuttavan viruksen vastustuskyvyn kasvua kyseiselle aineelle. Lysiiniä on voiteenakin. Huom! Lysiiniä saa Suomessa vain reseptillä.
Mäkikuisma* on laboratorio-olosuhteissa vähentänyt virusten määrää.
Pujon* on todettu tutkimuksissa olevan aktiivinen herpes simplex virusta vastaan. Tutkimukseen osallistuneista 78, parantumista tapahtui 38:lla, ja huomattavaa paranemista 37:llä, jäljellejääneillä kolmella ei tapahtunut mitään.
Sinkki* 15 mg/päivä. Koeputkessa tämä ravintoaine estää viruksen jakautumista. Sinkki vahvistaa myös immuunijärjestelmää ja ihoa sekä limakalvoja. Huom! Runsas sinkin saanti saattaa aiheuttaa kuparin vajausta.
Sitruunamelissan* (Melissa officinalis) eteerinen öljyn on todettu saksalaistutkimuksessa estävän HSV-1 virusta aktivoitumasta. Säännöllisellä käytöllä haavojen kehitys on estynyt kokonaan. Siruunamelissan sisältämät polyfenolit, kiinnittyvät niihin respetoreihin mihin viruksetkin. Silloin viruksille jää vähemmän mahdollisuuksia kiinnittyä ja infektio jää vähäisemmäksi. Sitruunamelissa sisältää antioksidantteja, jotka auttavat immuunijärjestelmää, sekä yhdisteitä, jotka heikentävät herpesvirusta.
Teepuuöljy* on voimakas luonnon antisepti. 1920-luvulta saakka jatkuneet tutkimukset ovat osoittaneet että se on 13 kertaa voimakkaampi antiseptisilta ominaisuuksiltaan kuin fenoli, joka oli silloin yleinen bakteereja tappava aine.
Ukon tulikukan* on todettu olevan tehokas 1-tyypin herpesvirukseen. Kaksi tutkimusta vuosilta 1995, 1999.
Onkos kenellekään tullut mieleen että monet luonnonlääkkeet ovat toimineet tuhansia vuosia ja niitä on käytössä kokeiltu todella tuhansia vuosia ja ne on todettu toimiviksi. Miksi ihmiset nykyään uskovat, vasta kun asiaa on tutkittu laboratoriossa ja tutkimus julkaistu tiedelehdessä?
Tätä artikkelia väsäsivät kasaan Belladonna, Metsän neito ja Kultasiipi. Artikkelissa saattaa olla ristiriitaisuuksia, sillä kolme naista harvoin on yksimielisiä kaikesta. Kaikkia hoitotyyppejä voi kokeilla omalla vastuulla.